Marmaraereğlisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan program, halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Atatürk Heykeli’nde Şiddete Dur Dendi
Etkinlik, saat 15.30’da Atatürk Heykeli önünde başladı. Açılış konuşmasının ardından Birgül Camcıoğlu duygu dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlikte, kadına yönelik şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınlar ve çocuklar anıldı. Katılımcılar, kırmızı pabuç, karanfil ve balon bırakarak şiddetin her türlüsüne “dur” deme çağrısında bulundu.
Konferans Programı Büyük İlgi Gördü
Şiddete karşı farkındalık çalışmaları, Marmaraereğlisi Belediyesi Konferans Salonu’nda devam etti. Saat 16.00’da başlayan konferansta, Marmaraereğlisi Kadın Gönüllüleri üyesi Birgül Camcıoğlu’nun konuşmasının ardından slayt gösterimi yapılarak şiddet gerçeğine dikkat çekildi.
Gazeteciler Derneği Cemiyeti Temsilcisi Sabiye Serpil Özkaynak, basında kadın cinayetlerinin işleniş biçimi ve kamuoyuna aktarılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu. Ardından, Av. Simge Caner, şiddet olaylarını hukuki açıdan değerlendirerek farkındalık oluşturucu bilgiler paylaştı. Programda son olarak Av. Ahmet Yiğit, hukuki çerçevede kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri anlatarak kadınların hakları ve şiddetin önlenmesine yönelik farkındalığı artırdı
Başkan Bozkurter ‘’ Eğitimle, bilimle ve hukukla bu sorunun üstesinden gelebiliriz.’’
Konferansa katılarak günün anla ve önemine dair konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Mustafa Onur Bozkurter "Konuşmacılarımıza, kadın platformumuza ve ‘Şiddete Hayır’ diyen herkese teşekkür ediyorum. Bugün gerçekten çok anlamlı bir gün. Biz her zaman vurguluyoruz: Eğitim diyoruz, bilinçli toplum diyoruz, hukuk diyoruz, adalet diyoruz. Kadınlar baş tacı edilmelidir; üretmeli, okumalı ve kendilerini, ailelerini bu bilinçle yetiştirmelidir. Bugün burada muhtarlarımız, kadın meclis üyelerimiz, başkan yardımcılarımız, sivil toplum kuruluşu başkanlarımız var. Bu toplumsal bilinçle ülkemizde ve dünyada daha adil ve eşit bir toplumun egemen olmasını istiyoruz. Ancak 25 Kasım, sadece senede bir gün hatırlanıp anılacak bir gün olmamalıdır. Burada kazandığımız farkındalığı, hayatımızın her alanına yansıtmalıyız; işimize, sevgimize, saygımız. Ne yazık ki her geçen gün kadınlarımızın yıpratıldığını, zarar gördüğünü görüyoruz. Ancak şuna inanıyorum: Eğitimle, bilimle ve hukukla bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Umarım bu 25 Kasım, diğerlerinden farklı olur ve ülkemizde kadın cinayetleri son bulur. Kadınlarımız değerlidir; onlar baş tacımızdır. Ayakları öpülesi varlıklardır. Dinimizde de kadının yeri ve önemi defalarca vurgulanmıştır. Dileğimiz, kadınlarımızın huzur bulmasıdır; hem ülkemizde hem dünyada… Bugün taktığımız bu mor kurdeleyi yalnızca göğsümüze değil, kalbimizin ve beynimizin tam ortasına yerleştirmeliyiz. Ancak o zaman kadına şiddeti tamamen sonlandırabiliriz."
Birlik ve Mücadele Vurgusu
Etkinlik, teşekkür konuşmaları ve kapanışın ardından sona erdi. Katılımcılar, şiddetsiz bir toplum için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaparak etkinlikten ayrıldı.
Marmaraereğlisi halkı, bu anlamlı günün her türlü şiddete karşı dayanışma ve farkındalık oluşturma adına büyük bir adım olduğunu belirtti.