Merhaba, bugün 19 Mart 2024 Salı
Çağrı Merkezi(0850) 440 09 59
MENÜ

NİKAH BAŞVURU ŞARTLARI

1.Evlenecek çiftlerin başvuruya beraber gelmeleri zorunludur, çiftlerden birinin gelememesi halinde noterden vekil atadığı kişi vasıtasıyla evlilik müracaat işlemlerini yürütebilir, noterden alınan vekâletin evlilik işlemleri için, ilk müracaat nereye yapılacaksa açıkça belirtilmesi gerekmektedir. (Evlendirme yönetmeliğine madde 17.Vekâletnamede kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri arka sayfada onaylı olmalıdır.)

2.17 yaşını doldurmuş olan kişiler nikâha anne-baba ve kimlikleri ya da noterden anne-babanın evlenmeye izin verdiğine dair imzalı muvafakatname ile başvuru yapabileceklerdir.


3.
16 yaşını doldurmuş olan bireyler Aile Mahkemesinden alınan Mahkeme kararı ile başvuru sağlayabileceklerdir.


4.Medeni hali dul ve boşanmış olan kadınlar yasa gereğince 300 gün ( 10 Ay ) süre içerisinde evlilik başvurusu yapamazlar. Evlenebilmeleri için Aile Mahkemesinden İddet Müddeditinin kaldırıldığına dair alınan mahkeme kararı ile başvuru yapabileceklerdir.


5.Medeni hali boşanmış ya da dul olan kişilerin evli yazan kimlikleri ile işlem yapılamamaktadır. Bu nedenle Nüfus Cüzdanlarını değiştirmeleri gerekmektedir.


6.
Bekarlık soyadlarını kullanmak isteyen kadınlar müracaat anında bekarlık soyadlarını kullanmak istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir.


7.Nikâh esnasında en az iki şahit olmalıdır. Şahitlerin yanında kimlikleri bulunmalıdır. Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın her ikisinin de birinci dereceden akrabaları (anne, baba, kardeşler ile çocuklar) nikah şahidi olamazlar.


8.Evlenme işlemleri için evrak geçerlilik süresi 6 aydır.


9.Belediyemize evlenme başvurusunda bulunacak olan çiftlerimizden, eşlerden birinin ikametinin ilçemizde olmaması durumunda bu kişinin E-devletten çıkarabildiği ikametgah belgesi ile belediyemize gelmeleri talep edilir.


10.
İkamet adresleri Marmaraereğlisi ilçesi dışında olup nikah işlemlerini Belediyemizde yapmak isteyen çiftlerden 5.400,00 TL ikamet dışı nikah ücreti tahsil edilmektedir.

11.İkamet adresi Marmaraereğlisi ilçesinde olan yabancı uyruklu vatandaşların nikah ücreti 5.000,00 TL, ilçe dışından müracaat eden yabancı uyruklu vatandaşların nikah ücreti 10.000,00 TL olarak tahsil edilmektedir.


11.2024 yılı Aile Cüzdanı ücreti 705,00 TL olarak belirlenmiştir. Mesai saatleri dışındaki nikahlardan 900,00 TL ücret tahsil edilmektedir. Değerli kağıtlar ve dosya bedeli ücreti 1.000,00 TL.

UYARI: Pandemi sürecinde bulaş tehlikesi sebebiyle –genelgeler çerçevesinde- nikah akitleri mesai saatleri içerisinde Belediye Nikah Odası’nda gerçekleştirilmektedir. Nikaha katılabilecek kişi sayısı en fazla 14 kişi olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Nikahlar sosyal mesafeli ve maskeli olacak şekilde düzenlenmektedir. Sizlerin ve çalışanlarımızın sağlığını korumak ve salon girişlerinde oluşabilecek yoğunluğu önlemek için çiftlerimizin ve davetlilerimizin nikâh saatine en az 15 dakika kala salona gelmeleri önem arz etmektedir.

EVLENME BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

A)     TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Nüfus cüzdanlarının fotoğraflı asılları ve 1'er adet fotokopisi (Sürücü belgesi vb. belgelerle işlem yapılamaz)
  • 4’er adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı ve biometrik olmamalı)
  • Aile Sağlığı Merkezinden alınabilen Aile hekimi tarafından onaylanmış “Evlilik için Sağlık Raporu”

B)       YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLARDAN İSTENİLEN BELGELER

  • Doğum Belgesi Aslı (Kişinin Adı-Soyadı, Doğum Yeri, Doğum Tarihi, Anne-Baba adını gösterir belge) (noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte)
  • Evlenme Ehliyet Belgesi (Bekarlık Belgesi) Aslı (Kişinin evlenmesinde sakınca olmadığı hususunun yanı sıra “bekar-boşanmış-dul” gibi medeni durumunun yer alması gerekmektedir) (noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte)
  • 1 adet Pasaport Fotokopisi (noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte)
  • 4 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı ve biometrik olmamalı)
  • Aile hekimi tarafından onaylanmış “Evlilik için Sağlık Raporu”
  • Yabancı uyruklu vatandaşın ülkemizde kayıtlı bir adres beyanının olması, İl- Göç İdaresi'nden temin edilebilen ''Geçici Kimlik Belgesi'' (99 ya da  98 ile başlayan kimlik numarası içermeli) ve ''Evlenme izin belgesi '' ile başvuruya gelmesi zorunlu kılınmıştır.

 

  • Gerekli belgeleri hazırlayan çiftlerimizin Evlendirme Beyannamesinin hazırlanması ve aile doktoruna götürülmek üzere hazırlanacak formu almaları için Belediyemize başvuruya gelmeleri gerekmektedir.

 

 

UYARI

  •  Yabancı uyruklu vatandaşlarımızın evlenme ehliyet belgesini (bekarlık belgesini) ve doğum belgesini İstanbul konsolosluğundan alması durumunda İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’nce, Ankara’dan alması durumunda Dış İşleri Bakanlığı’nca onaylanması gerekmektedir. Ayrıca bu belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri yapılmalıdır. Yabancı uyruklu vatandaşlarımız belgeleri kendi ülkelerinden getirirse; O ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği'ne onaylatıldıktan sonra Türkiye'de noter tasdikli Türkçe tercümesi yapılacaktır. Eğer ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği’nin onayı yoksa Türkiye’deki konsolosluklarının bulunduğu ilin valiliğinde Apostille işlemi yapılmalıdır.
  • Eğer belgeler Apostille (Uluslararası Kaşe) 'li olarak alınmış ise; Sadece Türkiye'de noter tasdikli Türkçe tercüme yaptırılması gerekmektedir.
  • Eğer belgeler Türkçe'nin de içinde yer aldığı çok dilde düzenlenmiş ise; Belgeler tasdike yönelik herhangi bir işlem görmeden doğrudan kabul edilerek işleme alınır.
  • Evlenecek kişilerden birinin veya her ikisinin de Türkçe bilmemesi durumunda nikâh esnasında yeminli tercümanın bulunması zorunludur. 

 

TÜM ÇİFTLERİMİZE MUTLULUKLAR DİLERİZ. 

 

 

 

 

Müracaatlar hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır.

 

Müracaat saatleri: 09:00 – 12:00    13:30 - 17.00 aralarıdır.

 

Evlendirme Memurluğu İletişim : 0850 440 0926

 

 

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Çerez Politikamızı ve Aydınlatma Metnini inceleyebilirsiniz.