Merhaba, bugün 26 Nisan 2024 Cuma

Bilindiği gibi balıkçı barınakları, bölgede yapılan balıkçılık faaliyetlerini desteklemek, kontrol altında tutmak bölge ekonomisine katkı sağlamak maksadıyla; Ulaştırma Bakanlığının girişimleri ile inşa edilen esas itibarı ile bölgesel alt yapı hizmetleri kapsamındadır. Marmaraereğlisi Balıkçı Barınağı da bu kapsamda sit alanı ilanından önce 1990’ lı yıllarda Belediye ve Bakanlık arasında yapılan bir protokol kapsamında inşa edilmiştir.

Protokol kapsamında barınak üzerine ihtiyaç duyulan ağ  odaları,  balık satış dükkanları, balık ağı tamiri ve bakımı için bir balıkçı kahvesi gibi  bazı yapılar Belediye tarafından yapılmıştır. Bu yapılar deniz etkileri b aşta olmak üzere zamanla yıpranmış günümüz ihtiyaçlarına cevap veremez hale  gelmişlerdir.

Öte yandan konumu itibarı ile balıkçı barınağı şehrin önemli bir odak noktasında bulunduğundan özellikle balıkçı dükkanları oldukça yoğun hareketliliğe neden olmaktadır. Öteden beri balıkçıların kullandığı tek bölümlü erkek tuvaleti çok yetersizdir. Zaman  içerisinde mevcut yapılar, ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiştir.

Tekirdağ ili, Marmaraereğlisi ilçesinde, Edirne kültür varlıklarını koruma bölge kurulunun 21.03.2009 tarihli ve 2417 sayılı kararı ile uygun bulunan  1/1000 ölçekli koruma  amaçlı imar planında 1. derece arkeolojik  sit  alanı içinde, balıkçı barınağı olarak kullanılan alanda bulunan ağ odalarının müze denetiminde yıkılmasında sakınca olmadığına; yeni ağ odaları yapılması  talebinin, çevre düzenleme projesi kapsamında hazırlanarak sunulmasından sonra değerlendirilebileceği kararı verilmiştir.

Önerilen proje İlçede faaliyet yürüten tüm balıkçıların ve Balıkçı  kooperatifi başkanlığı ile yapılan toplantılar neticesinde alınan kararlar doğrultusunda yasal  mevzuat gözetilerek hazırlanmıştır. Çevre  düzenleme projesi kapsamında proje alanında mevcut anroşman yapısı ve istinat perdesi olduğu gibi korunarak, zorunlu altyapı binaları yeniden tasarlanmıştır.

Proje alanı içerisinde; 34 adet ağ odası,

6 adet balık satış yeri,

1 adet balıkçı kahvesi ile bunlara ait wc-mutfak düzenlemeleri yapılmıştır.

Yapılar günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte mevc ut barınak zemini

üzerine tek katlı sökülebilir takılabilir çelik sistem bina olarak tesis edilecektir.