Marmaraereğlisi Belediyesi´nden Önemli Uyarı

Marmaraereğlisi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ozan Deniz; son günlerde ülkemizde yaşanan soba ve doğalgaz zehirlenmeleri konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ozan Deniz yaptığı açıklamada ‘’İlçemizde yaşayan halkımızın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi ve çevre sağlığı açısından olumsuz bir durum oluşmaması için hava kirliliğini minimuma indirmemiz gerekmektedir. Bu sebeple ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlarla ilgili ve ısınma yöntemleriyle ilgili bazı tavsiyelerimiz olacaktır. Bu tavsiyelere uyulduğu takdirde çok daha temiz bir çevre ve havaya sahip olabiliriz. Isınma yöntemleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;

Soba Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar

1.            Sobalarda kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması önem taşımaktadır.

2.            Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflayacaktır.

3.            İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk edecektir.

4.            Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kâğıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır.

5.            Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlacaktır.

6.            Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

7.            Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır.

8.            Özellikle lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır.

9.            Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir.

10           Bacalarınız yılda en az 2 defa, soba borularınız ayda 1 defa temizlenmelidir.

11.          Tıkalı bacalarınızı açtırılmalı ve çatlak bacalar tamir edilmedilir.

12.          Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir.

13.          Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanılmamalıdır.

14.          Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokulmamalıdır.

15.          Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce oda havalandırılmalıdır.

16.          LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekânlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekânlarda uzun süre kullanmaktan kaçınılmalıdır.

17.          Hiçbir soba türü gözetmeksizin yukarıdaki tedbirleri uygulanmalı ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp yatarken soba kapakları kapatılmalıdır.

Doğalgaz Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar

1.            Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.

2.            Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle bu durumdan gaz dağıtım firmasını haberdar edilmelidir.

3.            Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.

4.            Kombi, şofben gibi cihazlar her yıl kışa girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.

5.            Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı yetkilendirilen baca temizleme firmaları tarafından kontrol ettirilmelidir.

6.            Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmelidir.

7.            Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır.

8.            Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı, flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluğu sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmelidir.

9.            Baca çekmeme durumunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, olan cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.

10.          Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası&banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır.

Her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmesi bizleri derinden üzmektedir. Her türlü önlemimizi almalıyız” diyerek vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.