Merhaba, bugün 19 Mart 2024 Salı
MARMARAEREĞLİSİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI´NDAN DUYURULUR

Sayın İlçe Sakinleri,

İlçemizin depremselliğini ve Kuzey Anadolu Fayına olan yakınlığını göz önünde bulundurarak; yaşanması muhtemel bir depremi en az hasarla atlatabilmek amacıyla, 2022 yılında Şehir Plancısı, İnşaat Mühendisi, Mimar ve Jeoloji Mühendislerinden oluşan 13 kişilik bir teknik ekip oluşturulmuştur. Bu kapsamda, ilçe sınırlarımızın tamamı dahilinde yapılan incelemelerde, ilçemizdeki binaların yapım yılı, yapı durumu, yapım tekniği, kat adetleri vb. parametrelere göre analizleri gerçekleştirilmiştir.

Analitik Hiyerarşik Proses (AHP) yöntemiyle yapılan bilimsel yapı analizleri sonucunda, ilçemizde deprem riskine karşı dayanıksız yapıların bulunduğu görülmüştür. Arkeolojik sit alanlarının bulunduğu merkez, dayanıksız yapıların yoğunlaştığı bölgeler arasında öne çıkmaktadır. Ayrıca, ilçe genelinde dağılım gösteren, yapı durumu büyük bir oranda “kötü” olarak gözlenen müştemilatların, mevcut yapıların %30’unu oluşturduğu saptanmıştır. Yerleşim alanlarının ve nüfusun yoğunlaştığı Mustafa Kemal Paşa ve Bahçelievler Mahallelerinde yapıların oturduğu zeminlerde sıvılaşma, şişme ve oturma gibi zeminden kaynaklı problemlerin oluşabileceği saptanmıştır. Bu nedenle, ilçemizde bulunan riskli yapıların tespiti ve uygun dönüşüm senaryoları ile dönüşümünün sağlanması gerekmekte olup; bu kapsamda İdaremizce Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanı belirlenmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Son olarak, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde yaşanan can ve mal kayıplarını üzülerek hatırlatmak isteriz. Olası bir depremde yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçmek adına, binalarınızın riskli yapı tespitlerinin 6306 sayılı Kanun gereğince öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından yaptırılması gerekmekte olup; ilçe sakinlerimizin aşağıda belirtilen Bakanlıkça Yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurması önem arz etmektedir.

Saygılarımızla,

Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı

Not: 6306 sayılı Kanun gereğince riskli yapıların tespiti,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla; öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcilerinin başvurusu üzerine yapılmaktadır.

6306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA RİSKLİ YAPILARIN TESPİTİ İÇİN YETKİ VERİLEN KURUM VE KURULUŞLAR: