BAŞKAN HİKMET ATA, ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Belediye Başkanı Hikmet Ata; Marmaraereğlisi’nde, tarıma büyük bir vizyon katacak proje için çalışmalarını sürdürüyor.

Marmaraereğlisi’nin bereketli ovalarına sahip Türkmenli bölgesinde üreticiye can suyu olacak proje için çalışmalar hızlandırıldı. Türkmenli Göleti Sulama Havzası Projesi ile bir yandan kuraklıkla mücadele etmek diğer yandan da üreticiye destek olmak hedefleniyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ile Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarda, proje faaliyete geçtiği takdir de yıllık 1.000.000 metreküp su tasarrufu sağlanacağı belirlendi. Projenin bir an önce faaliyete geçmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata projenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkmenli Göleti Marmaraereğlisi İçin Büyük Bir Nimet

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ile Türkmenli Göleti Sulama Havzası Projesi’ni detaylıca değerlendirdiklerini belirten Başkan Hikmet Ata; ‘’İlçemiz için çok önemli bir değer ve büyük bir nimet olan Türkmenli Göleti’nde gerçekleştireceğimiz sulama projesiyle; üretici refahının sürdürülebilirliğini, tüketicinin sürekli, güvenli ve ucuz gıdaya ulaşımını sağlayabileceğiz’’ dedi.

Mevcut koşullardaki üretimle üreticinin imkanlarının kısıtlı olduğunu belirten Başkan Ata; İlçemiz üreticileri yaptıkları üretimin büyük bir kısmında kuru tarımı tercih etmektedir. Üretimin yapıldığı arazilerin verimliliği ve bölgemizde bulunan tarım arazilerinin sulama imkanı ile Türkmenli Göleti göz önünde bulundurulduğunda; karşımıza sebze gurubu ürünler, örtü altı yetiştiriciliği gibi alternatifler çıkmaktadır. Bu alternatifler kuru tarıma göre üreticiye birim alanda daha yüksek kazançlar sağlamaktadır.’’ dedi.

Belediye Üreticinin Bilinçlendirilmesi Konusunda Gerekli Hizmeti Sağlayacak

‘’Sulamanın artması ile üreticilerin gelirlerinin artışının yanı sıra iklim koşullarına bağlılık da azalacak. Ürün çeşitliliği artacak ve örtü altı yetiştiriciliği, tarla sebzeciliği ile yılda birden fazla ürün elde etmek mümkün olacak. Söz konusu alternatiflerin üreticiye teşviki hakkında üreticinin bilinçlendirilmesi gibi konularda belediyemiz gerekli hizmetleri vermeye hazırdır.’’

Ciddi Su Kayıplarının Önüne Geçilecek

‘’Bu ürünlerin yetiştirilmesi ve geniş alanlara yayılarak üretimin sağlanması için gerekli miktarı Türkmenli Göleti karşılayabilecek kapasitedir. Kapalı sulama sisteminin kurulması durumunda sulanabilir tarım arazisi alanı 2- 3 katına çıkmaktadır ve ciddi su kayıplarının önüne geçmektedir. Yapılan hesaplamalar sonucunda sadece sulama sisteminin yüzeyden basınçla dönüşümü ile ürün deseninin değişeceği, çiftçimizin gelirinin dört kat artacağı, yıllık 1 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacağı belirlenmiştir. Çalışma tamamlandığında; buralarda yaşayan vatandaşlarımızın da yüzü gülecek. Böylelikle ürünler daha verimli ve daha kaliteli hale gelecek ve tarım alanında bölgenin çehresi değişecek. Projenin bir an önce hayata geçmesi için yoğun gayret ediyor, takipçisi oluyoruz. Gelecek nesillerimize daha güzel bir Marmaraereğlisi bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN HİKMET ATA, ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK